I de siste årene har fagfeltet blitt utvidet. Det handler nå om elastiske, mekaniske svingninger og bølger. Dette gjelder i gasser, væsker og faste stoffer, samt i overgangene mellom dem.
Hvordan kan vi benytte denne læren til å forbedre vår hverdag i møterommene?
Lyden vi hører er en blanding av direkte lyd fra en kilde, som en taler eller høyttaler. Den inkluderer også reflektert lyd fra gulv, vegger, tak og vinduer. I tillegg kommer uønsket støy fra ventilasjon, trafikk og lignende.
I møterom er det viktig å holde støynivået på et minimum. Dette gjør at man slipper å øke stemmeleie for å bli hørt. Det generelle lydnivået blir dermed lavere og vi kan holde konsentrasjonen lengre.
Det er også viktig å ha den riktige blandingen av direkte og reflektert lyd. For liten andel av refleksjoner i et rom fører til lavt lydnivå og dårlig fordeling av lyden.
Det blir nødvendig å øke stemmeleie for å nå fram med sitt budskap og dette kan føre til slitne stemmer. For stor andel refleksjoner oppleves som ekko for lytteren og «grøter» lyden til. Man må i større grad konsentrere seg for å høre hva som blir sagt og dette fører til utmattelse for møtedeltagerne.
Romakustikk er ekstra viktig i videokonferanserom
Det er spesielt viktig å få romakustikken riktig i rom hvor man benytter videokonferansesystemer.
På grunn av psykoakustiske effekter kan ørene og hjernen vår i samtale «zoome» inn på nyttelyd. De kan også utelukke støy og etterklang på en god måte. Dette skjer på grunn av tidsforskjellen for når lyden møter ørene våre. Vi benytter ubevisst denne forskjellen til å «zoome» inn på nyttelyden.
Når lyden skal plukkes opp av mikrofoner og sendes til en mottaker via et høyttalersystem i andre enden, mister man denne muligheten. Mottakeren kan ikke bruke øret og hjernen på samme måte. All lyd som kommer fra den ene parten, kommer ut av en høyttaler.
Dette inkluderer direktelyd, reflektert lyd og støy. Altså ingen mulighet til å «zoome» inn på nyttelyden ved hjelp av tidsforskjeller. Dette stiller større krav til etterklangstid og støynivå i videokonferanserom sammenliknet med vanlige møterom.
Hvordan gjør man dette i praksis?
Krav til etterklang, lydisolasjon og støynivå for ulike romklasser finnes i standarder for nybygg og rehabilitering (NS 8175). Vi i Avility vet at slike standarder ofte ikke blir fulgt. Enten er møterommene bygget før standardens validitet, eller så har det skjedd feil eller endringer under bygging som gjør resultatet dårligere enn ønsket. Andre ganger er man rett og slett ikke klar over innholdet og/eller hvor viktig dette er.
I Avility har vi stor kunnskap om dette feltet og kan være behjelpelige med rådgivning og utbedringer. Ved å utføre målinger av støy og etterklang kan vi avdekke omfanget av en situasjon, for deretter å komme med anbefalinger til eventuelle tiltak.
Vi har et utvalg av verktøy til dette. Blant annet benytter vi akustisk måleutstyr og 3D ray-tracing programvare for prosjektering.
Avility fører også produkter som kan forme etterklangsbildet i et rom.